Η Ecover «ψαρεύει» πλαστικά από τους ωκεανούς για να φτιάξει νέες συσκευασίες.

Η πρωτοπόρος εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών παρουσιάζει τη νέα συσκευασία υγρού πιάτων, φτιαγμένη από πλαστικά που βρέθηκαν στη θάλασσα.

Η νέα συσκευασία αποτελεί είναι δείγμα συνεργασίας μεταξύ της Ecover και άλλων πρωτοπόρων εταιρειών συσκευασίας και οργανισμών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, ο οργανισμός Waste Free Ocean δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους ψαράδες να κερδίζουν επιπλέον εισόδημα, «ψαρεύοντας» από έναν μέχρι οκτώ τόνους πλαστικά από τη θάλασσα κάθε φορά. Το υλικό αυτό καθαρίζεται, ανακυκλώνεται (Μονάδα Closed Loop Recycling) και μετατρέπεται σε νέο πλαστικό (Logoplaste), δημιουργώντας έτσι τη νέα συσκευασία Ecover.

Υπέρτατος στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα συστηματικό πλαίσιο καθαρισμού των ωκεανών από τα απόβλητα πλαστικά. Το γεγονός αυτό δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση και την καλύτερη ζωή των θαλάσσιων θηλαστικών και οργανισμών αλλά έχει και άμεση επίπτωση στην μείωση των μικροπλαστικών που φτάνουν στο πιάτο μας.

«Το πρόβλημα με τα πλαστικά στους ωκεανούς είναι τεράστιο» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ecover, Philip Malmberg. «Περίπου 46.000 τεμάχια πλαστικού στροβιλίζονται σε κάθε τετραγωνικό μίλι ωκεανού και κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θαλάσσια πουλιά και 100.000 καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και φάλαινες πεθαίνουν από κατάποση πλαστικών. Δεν έχουμε άλλη επιλογή – πρέπει να καθαρίσουμε τους ωκεανούς μας.»

«Η νέα μας συσκευασία από πλαστικό που συλλέχθηκε από τη θάλασσα είναι ένα πολύ μικρό μέρος της λύσης του προβλήματος αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου – αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε είναι ένα δίκτυο συνεργασίας από ψαράδες, μονάδες ανακύκλωσης και κατασκευαστές ώστε το όραμα μας να γίνει πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας παρά μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα υπάρχοντα κανάλια αλυσίδας εφοδιασμού ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για όλο και περισσότερους κατασκευαστές να αξιοποιήσουν αυτό το πλαστικό».

Η δημιουργία της νέας συσκευασίας είναι απόρροια της δέσμευσης της Ecover να χρησιμοποιεί νέους τύπους ανακυκλωμένου πλαστικού, θέτοντας το παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Αυτό το χρόνο η Ecover θα χρησιμοποιήσει ένα τόνο τέτοιου πλαστικού, και η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί σε τρεις τόνους τον επόμενο χρόνο.

Ο Tom Domen, Διευθυντής Καινοτομίας της Ecover, πιστεύει ότι η νέα συσκευασία Ecover από πλαστικό ωκεανών θα κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις και άλλους φορείς ώστε να δουν το θέμα πιο προσεκτικά και να βοηθήσουν στη λύση του.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε το θέμα της ανακύκλωσης και να δημιουργήσουμε ένα κυκλικό σύστημα οικονομίας», αναφέρει μεταξύ άλλων. «Επιβάλλεται να καθαρίσουμε τα πλαστικά από τις θάλασσες και να εμποδίσουμε την εμφάνιση τους ξανά σε αυτές. Ο καθένας μας, από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία αλιείας μέχρι τον καταναλωτή του supermarket, έχουμε ευθύνη σε αυτό. Προχωράμε πέρα από την ιδέα ότι η συσκευασία μας είναι «λιγότερο επιβλαβής», θέλουμε να είναι πραγματικά καλή. Ενθουσιάζομαι με την ιδέα ότι οι καταναλωτές θα γεμίζουν αυτό το μπουκάλι ξανά και ξανά – δεν θέλουμε αυτό το πλαστικό να απορριφθεί ξανά.»

Photo: Andy Hughes