Kαι το καλοκαίρι θέλει το bio παγωτό του!

Aν σε μια έρευνα ρωτούσαμε για το δημοφιλέστερο γλυκό του καλοκαιριού, η απάντηση θα ήταν άμεση, κοινότοπη και μονολεκτική: το παγωτό. Αναμφισβήτητα είναι ο πιο δροσιστικός πειρασμός του καλοκαιριού.

της Μαρίας Γκέκα

Συναντάται σε διάφορες γεύσεις, σερβίρεται με ποικίλους τρόπους και συνδυάζεται ποικιλοτρόπως με φρούτα και ποτά. H αίσθηση δροσιάς που προσφέρει το κάνει ακαταμάχητο στις γευστικές αναζητήσεις μικρών και μεγάλων. Ναι, λοιπόν, στο παγωτό, αλλά φροντίστε να είναι βιολογικό. Το παγωτό δεν είναι ένα απλό γλύκισμα, αλλά μια ευκαιρία για γιορτή, μια στιγμή χαράς, μια εικόνα ανεμελιάς στο μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του παγωτού;

Η συνήθεια και η διάθεση να απολαμβάνουμε παγωμένα ποτά και εδέσματα είναι τόσο παλιά όσο η ιστορία της γαστρονομίας ή ακόμη περισσότερο όσο η ίδια η ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη. Υπάρχουν μαρτυρίες πως στη Μεσοποταμία του 2000 π.Χ. κατασκεύαζαν γλυκίσματα από τον πάγο ή το χιόνι. Παρόμοιες ενδείξεις έχουμε και όσον αφορά άλλες αρχαίες κουζίνες, όπως την αιγυπτιακή, τη φοινικική, καθώς και την ελληνορωμαϊκή. Λέγεται μάλιστα πως ο αυτοκράτορας Νέρωνας συνήθιζε να απολαμβάνει μια κούπα χιονιού με μέλι και χυμούς φρούτων.

Στη μεσαιωνική εποχή, γύρω στα 1000 μ.Χ. στις βασιλικές κουζίνες κυκλοφορούσαν ευρέως πολλές συνταγές για παγωμένα εδέσματα, ενώ ιδιαίτερα γνωστό ήταν το “βιβλίο των σορμπέ”. Παρόλα αυτά, στην εποχή της αναγέννησης, τα παγωτά γνωρίζουν μια μοναδική φήμη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η παράδοση αναφέρει πως όταν παντρεύτηκε η Αικατερίνη των Μεδίκων στο Παρίσι, πήρε μαζί της όλο το επιτελείο των σεφ, μεταξύ των οποίων και κάποιον ονομαζόμενο Ruggeri, ειδικό στην τέχνη της συσκευασίας παγωτών. Έτσι λοιπόν το παγωτό, ξεκινώντας από τη βασιλική αυλή της Γαλλίας άρχισε το ταξίδι του, χωρίς στάσεις και διακοπές για να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο!

Πόσο υγιεινά είναι τα παγωτά;

Για το παγωτό δεν υπάρχει ρυθμιστική νομοθεσία με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μη γνωρίζουν τι ακριβώς αγοράζουν. Για την παραγωγή ενός παγωτού χρησιμοποιούνται κάθε είδους πρώτες ύλες, άλλες εκ των οποίων είναι φρέσκιες και καλής ποιότητος (όπως γάλα, αυγά, κακάο, φρούτα κ.τ.λ.) και άλλες μειωμένης ή κακής θρεπτικής αξίας (όπως σκόνη γάλακτος ή  διατροφικά λίπη που έχουν τρανς λιπαρά (συνήθως τα διατροφικά λίπη στα παγωτά έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως π.χ. το φοινικέλαιο, διότι αυτό τους χαρίζει σταθερότητα).

Υπενθυμίζεται ότι τα κορεσμένα λίπη ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ενώ τα τρανς λιπαρά είναι χειρότερα από τα κορεσμένα, διότι ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη. Μια  μελέτη βρήκε ότι τα τρανς λιπαρά είναι 11 φορές χειρότερα από τα κορεσμένα λιπαρά).

Τα παγωτά περιέχουν επίσης γλυκαντικές ουσίες. Επίσης γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και άλλα χημικά πρόσθετα, τα οποία καθορίζονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Σαφέστατα, όμως, υπάρχουν ορισμένα κενά στη νομοθεσία, τα οποία πρέπει να καλυφθούν, για να βελτιωθεί η ποιότητά τους. Τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να καθοριστούν σ’ ένα παγωτό είναι:
• Η παρουσία ή μη υδρογονωμένων (τρανς) φυτικών λιπαρών, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την καρδιαγγειακή υγεία.
• Αν τα φρούτα που προστίθενται στα παγωτά είναι νωπά ή κατεψυγμένα, και ποιο είναι το ελάχιστο ποσοστό τους στο τελικό προϊόν.
• Η παρουσία φρέσκου γάλακτος και κρέμας ή σκόνης.

Βιολογικό παγωτό: η ποιοτική επιλογή

Τα βιολογικά παγωτά υπόσχονται αγνά υλικά, προϊόντα ανώτερης ποιότητας και φυσικές πρώτες ύλες. Σε αντίθεση με τα κλασικά παγωτά που κυκλοφορούν στα περίπτερα, τα βιολογικά δεν περιέχουν ούτε τεχνητά χρώματα και χρωστικές ουσίες, ούτε σταθεροποιητές και συντηρητικά. Δύσκολα να βρεθεί συμβατικό παγωτό με πραγματική σοκολάτα ή βανίλια και με φρούτα εποχής. Τα βιολογικά παγωτά φέρουν ειδικό σήμα και περνούν από αυστηρούς ελέγχους και φίλτρα πριν την κυκλοφορία τους στην αγορά. Πάντως, σύμφωνα με τον νόμο, τα συντηρητικά απαγορεύονται στο παγωτό.

Σε τι διαφέρει από το συμβατικό;

Οι συνταγές του βιολογικού παγωτού, αν και παρόμοιες με εκείνες του συμβατικού, δημιουργούνται με φρέσκο παστεριωμένο γάλα. Επίσης φυσικό κακάο και οργανικά γλυκαντικά και προσθετικά γεύσης. Την απόλαυση συμπληρώνουν τα απολαυστικά φρούτα τους και οι ξηροί καρποί! Παράλληλα, το γάλα προέρχεται από ζώα που τρέφονται βιολογικά. Δηλαδή δεν έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα, ενώ δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά ή ορμόνες από τους αγρότες. Έτσι, το βιολογικό παγωτό στρέφεται ενάντια στα τεχνικά συστατικά, με αποτέλεσμα να συμβάλλει ακόμα και… στη μείωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της γης.
Όπως όλα τα βιολογικά προϊόντα, έτσι και τα βιολογικά παγωτά δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή για έναν πιο ισορροπημένο και ποιοτικό τρόπο διατροφής.

Θρεπτική αξία

Από διατροφικής πλευράς, το παγωτό είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών, γιατί περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, άλατα, ασβέστιο, φώσφορο και βιταµίνες Α και Β1, Β2, Β12. Ειδικά η βιταμίνη Β12 θεωρείται ύψιστης σημασίας, καθώς δεν τη συναντούμε σε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Αντιθέτως, υστερεί σε σίδηρο, βιταµίνη D και C. Θερµιδικά καλύπτει το 5-10% των ηµερησίων αναγκών σε ενέργεια, το 5-10% των αναγκών σε πρωτεΐνες, το 8-10% των αναγκών σε υδατάνθρακες, το 10-15% των αναγκών σε λίπη, το 15-20% των αναγκών σε βιταµίνη Α, το 20% των αναγκών σε βιταµίνη Β12 και το 40% των αναγκών σε ασβέστιο και φώσφορο.

Θερμιδική αξία: Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Από θερμιδικής άποψης, οι γρανίτες αποτελούν την καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν τη δίαιτά τους. Στην ίδια κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε και τα γιαουρτοπαγωτά.

Απειλή για τη γραμμή μας;

Παρεξηγημένο όσο κανένα άλλο τρόφιμο το παγωτό έχει κατηγορηθεί ως junk food. Στην πραγματικότητα, όμως, έχει χειρότερη εικόνα από αυτήν που του αξίζει. Συγκρινόμενο με την πίτσα και τα χάμπουργκερ, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά και σε θερμίδες είναι γενικά λιγότερο από το μισό. Αυτό που κάνει το παγωτό να εμφανίζεται ως μια παχυντική απειλή είναι η ποιότητα αλλά και η ποσότητα που θα το καταναλώσουμε. Επίσης και τα συνοδευτικά-γαρνιτούρες που θα επιλέξουμε.

Προτιμώντας τα βιολογικά, αγνά παγωτά ή ακόμη και τα σπιτικά. Αποφεύγουμε τα σιρόπια κι επιλέγοντας τους ξηρούς καρπούς και το μέλι, αλλά κυρίως καταναλώνοντάς το με μέτρο, όχι μόνο ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς τη συχνότητα κατανάλωσης. Σε ένα ισορροπημένο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, το παγωτό μπορεί να γίνει μια γλυκιά και δροσερή συντροφιά χωρίς το φόβο της ζυγαριάς μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσοι θέλουν να προσέξουν περισσότερο τη σιλουέτα τους, ας προτιμήσουν τα σορμπέ και τις γρανίτες.

Το παγωτό επιδρά στον εγκέφαλο

Tα παγωτά μας κάνουν ευτυχισμένους, σύμφωνα με Bρετανούς ερευνητές. Μάλιστα διαπίστωσαν ότι μία κουταλιά του παγωμένου εδέσματος αρκεί για να τεθεί σε λειτουργία το κέντρο του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη δημιουργία συναισθημάτων ευφορίας. Ίδια με αυτά που μας κατακλύζουν όταν κερδίζουμε χρήματα ή ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι.

Nευρολόγοι του Iνστιτούτου Ψυχιατρικής του Λονδίνου πραγματοποίησαν έρευνα σε ομάδα εθελοντών τη στιγμή που απολάμβαναν παγωτό βανίλια. Όπως διαπιστώθηκε, το παγωτό επέδρασε αμέσως στα κέντρα του εγκεφάλου που τίθενται σε λειτουργία όταν «περνάμε καλά». Aνάμεσα σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνεται ο φλοιός του μετωπιαίου λοβού, το κέντρο που διαχειρίζεται τα ερεθίσματα.
Και επειδή η «συνταγή του παγωτού» δεν αναλύεται στα συστατικά του, στη βελούδινη κρέμα και στα τραγανά αμύγδαλα που μπορεί να περιέχει, αλλά αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι το βιώνουν, εν όψει καλοκαιριού.Ας αφεθούμε στη μαγεία του και σε αυτό το μοναδικό αίσθημα χαράς που προκαλεί!

Ωμοφαγικό Παγωτό

Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε την ωμοφαγική διατροφή, για να απολαύσετε την παρακάτω συνταγή. Η αξία της ωμοφαγίας είναι, με απλά λόγια, ότι όσο πιο ακατέργαστη φυσική τροφή καταναλώνεις, τόσο περισσότερα είναι και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνει ο οργανισμός και μάλιστα σε φυτική μορφή, ώστε να μπορεί εύκολα να τα επεξεργαστεί και να τα μεταβολίσει.
Τα συστατικά του (μπανάνα, κακάο, μέλι) έχουν πολύ μεγάλη θρεπτική αξία σε σχέση με τη θερμιδική τους και επιπλέον καταναλώνονται ωμά, άρα μας δίνουν απλόχερα όλα τα θρεπτικά τους συστατικά!
Ιδανικό για παιδιά, χωρίς τα συστατικά του εμπορίου και χωρίς περιττές θερμίδες και λιπαρά.


Πηγή: NaturaNrg