Η Ecover παράγει το πρώτο στην Ευρώπη καθαριστικό προϊόν χωρίς φοινικέλαιο, με λάδι από φύκια.

Η πρωτοπόρος εταιρεία οικολογικών απορρυπαντικών παρουσιάζει το υγρό πλυντηρίου ρούχων με λάδι από φύκια, το πρώτο από μία νέα σειρά προϊόντων, με στόχο να μειώσει τη χρήση του αμφιλεγόμενου φοινικέλαιου.

Σύντομα μέσα στη χρονιά, οι καταναλωτές θα μπορούν να πλένουν τα ρούχα τους με ένα νέο υγρό για το πλυντήριο ρούχων, το οποίο παράγεται με λάδι από φύκια και όχι φοινικέλαιο όπως χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά καθαριστικά προϊόντα και είδη περιποίησης. Η Ecover, πρωτοπορώντας στο χώρο των οικολογικών καθαριστικών, εισάγει νέες τεχνολογίες και αναζητά βιώσιμες λύσεις ώστε μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των προϊόντων της ακόμα περισσότερο, διατηρώντας την άριστη ποιότητα τους.

Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται σε πλήθος προϊόντων, τροφίμων και μη. Η ζήτηση του αυξάνεται διαρκώς και προκειμένου να καλυφθεί, εφαρμόζεται αποψίλωση τροπικών δασών, ιδιαίτερα στη ΝΑ Ασία και στη Ν. Αμερική, ώστε να αντικατασταθούν με φυτείες φοινίκων. Το αποτέλεσμα; Αύξηση εκπομπών αεριών θερμοκηπίου, μείωση βιοποικιλότητας, είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Μέσα από την έρευνα μας για τα υποκατάστατα του φοινικέλαιου, ανακαλύψαμε ότι τα φύκη είναι ικανά να παράγουν ένα από τα πιο αγνά, φυσικά έλαια που υπάρχουν», επισημαίνει o Dirk Develter, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Ecover. «Το λάδι φυκών έχει πολύ μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα από τα περισσότερα τροπικά έλαια, και έτσι καθίσταται ιδανικό για προϊόντα οικιακής χρήσης, όπου τα τροπικά έλαια χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι χρησιμοποιώντας το λάδι φυκών αντί για φοινικέλαιο, βελτιώνεται η ιχνηλασιμότητα στην διαχειριστική αλυσίδα και καθώς η καλλιέργεια φυκών μπορεί να δημιουργηθεί κοντά στον τόπο παραγωγής, μειώνεται το ενεργειακό κόστος που απαιτείται για τη μεταφορά φοινικέλαιου από τις τροπικές περιοχές.

Η Ecover έχει ήδη αντικαταστήσει τα τασιενεργά με φοινικέλαιο των καθαριστικών της προϊόντων με τασιενεργά από ελαιοκράμβη, η οποία παράγεται στην Ευρώπη. Σε προϊόντα που ακόμα περιέχουν φοινικέλαιο, χρησιμοποιεί αποκλειστικά πιστοποιημένης αειφόρου παραγωγής.

Ακόμα όμως και το πιστοποιημένο φοινικέλαιο έχει κατηγορηθεί ότι συμβάλλει στην διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος. «Το πρόβλημα με το φοινικέλαιο έγκειται στο πώς αναπτύσσεται και στο πώς συλλέγεται», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της Ecover, PhilipMalmberg. «Τα τροπικά δάση αποψιλώνονται για να αντικατασταθούν με φυτείες φοινίκων και αυτό είναι τεράστιο θέμα».

«Έτσι προσφέρουμε στον καταναλωτή ένα πολύ καλύτερο προϊόν, αειφόρου διαχείρισης και παραγωγής, με μια πολύ καλύτερη εναλλακτική πρόταση αντί του φοινικέλαιου, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα... ή την αποτελεσματικότητα του προϊόντος».

Ο TomDomen, Διευθυντής Καινοτομίας της Ecover, μιλά για τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη που παρουσιάζει το λάδι φυκών. «Πρώτα από όλα, μείωση εκπομπών αερίων. Δεύτερο, η χρήση του νερού για την καλλιέργεια των φυκών είναι πολύ πιο αποδοτική από ότι για την παραγωγή οποιοδήποτε άλλου ελαίου. Τέλος, δεν ανταγωνίζεται άλλα προϊόντα για χρήση πόρων όπως η γη ή άλλα τρόφιμα. Επομένως, είναι πιο βιώσιμο και αποδοτικό σε όλα τα στάδια.»

Η καταστροφική πλευρά της βιομηχανίας φοινικέλαιου έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες να δεσμευθούν να αναζητήσουν εναλλακτικές μεθόδους προμήθειας των ελαίων που χρειάζονται. Ωστόσο, πολύ λίγα έχουν γίνει στην πράξη. «Για καιρό τώρα όλοι καλούμαστε να “κάνουμε την διαφορά” προσφέροντας στους καταναλωτές μας πιο «ηθικά» προϊόντα» επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής της Ecover, PhilipMalmberg. «Συχνά όμως ακούγονται μόνο λόγια. Είμαστε από τις πρώτες εταιρείες που προωθούμε μία καινοτόμα εναλλακτική πρόταση για τα τροπικά έλαια όπως το φοινικέλαιο, και τελικά κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων και του πλανήτη από τον οποίο εξαρτόμαστε.»