Άνοιξη ~ Νιώστε υγιείς και ζωντανοί αυτή τη σεζόν!

Οι εποχές έχουν μια βαθιά κυκλική επίδραση στην υγεία και την ευεξία μας.

Η φυσική ροή των 4 εποχών του χρόνου, είναι ένα σταθερά επαναλαμβανόμενο κυκλικό μοτίβο εναλλαγής ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, αύξησης ή μείωσης αέρα και κάθε εκδήλωσης ζωής στη φύση.

⇒της Μαρίας Γκέκα

Οι τέσσερις εποχές περικλείουν όλες τις αλλαγές πάνω στον πλανήτη μας. Κάθε μια αντιπροσωπεύει ένα μικρότερο κύκλο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που επηρεάζει όλα τα έμβια όντα, πόσο μάλλον τον άνθρωπο. Κάθε εποχή συνδέεται με ένα στοιχείο της φύσης, με ορισμένα βότανα, με συγκεκριμένα ζωτικά όργανα, με κάποια χρώματα και αρώματα, με συναισθήματα.

 

Φθινόπωρο – Γη – Θρέψη και Ασφάλεια

Χειμώνας – Νερό – Εσωστρέφεια και Ενδοσκόπηση

Άνοιξη – Αέρας – Αναγέννηση και Επικοινωνία

Καλοκαίρι – Φωτιά – Δημιουργία και Υλοποίηση

Η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης, η εποχή της αφύπνισης, όπου τα πάντα στη φύση κινητοποιούνται από μια δυναμική, ζωογόνο ενέργεια. Τα λουλούδια και τα δέντρα ανθίζουν! Τα αποδημητικά πουλιά επιστρέφουν και χτίζουν τις φωλιές τους! Τα έντομα ζουζουνίζουν παντού!

 Καθώς οι μέρες κυλούν, δεχόμαστε κι εμείς αυτή την αφυπνιστική ενέργεια να αλλάξουμε πράγματα στο σπίτι μας, τα  οικιακά αντικείμενα, τα είδη ένδυσης, τα βαριά φαγητά και όλα τα

υπολείμματα που άφησε ο χειμώνας.

Το σπίτι μας δεν είναι βέβαια το μόνο πράγμα που χρειάζεται την άνοιξη, το σώμα μας επίσης. Μπορεί να παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στις τροφές που θέλετε, τα ρούχα που φοράτε και τις δραστηριότητες που επιθυμείτε.

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, κάθε σεζόν δίνει περισσότερη ενέργεια σε συγκεκριμένα συστήματα οργάνων. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, το συκώτι και η χοληδόχος κύστη είναι τα βασικά όργανα που θα μας βοηθήσουν να αποτοξινωθούμε και να αποβάλλουμε τα βαρύτερα και πιο λιπαρά τρόφιμα που φάγαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Για να βοηθήσετε το σώμα σας να γίνει ελαφρύ και δραστήριο φροντίστε να υποστηρίξετε τις οδούς αποτοξίνωσης. Υπάρχουν 6 κύριες οδοί που χρησιμοποιεί το σώμα για την εξάλειψη των τοξινών από το σώμα:

Αναπνευστικό Σύστημα:

Με κάθε εκπνοή, απαλλάσσουμε το σώμα μας από διοξείδιο του άνθρακα για να μειώσουμε την οξύτητα του αίματός μας.

Δέρμα:

Όσο ιδρώνουμε, το δέρμα απελευθερώνει τοξίνες και βαρέα μέταλλα μέσω των πόρων μας.

Ουροποιητικό Σύστημα:

Οι νεφροί βοηθούν να απομακρύνουμε τυχόν ανεπιθύμητες τοξίνες από το αίμα μας και να αφήνουμε πίσω όλα τα καλά πράγματα.

Πεπτικό:

Με κάθε κίνηση του εντέρου, εξαλείφουμε τις ανεπιθύμητες ουσίες που παίρνουμε μέσω της διατροφής μας.

Λεμφικό Σύστημα:

Το λεμφικό σύστημα παίζει τρεις μεγάλους ρόλους στο σώμα: ανοσολογικής άμυνας, την απορρόφηση του λίπους, και την ισορροπία υγρών. Αν το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα μας δεν μπορεί να αγωνιστεί κατά των ασθενειών ή την απομάκρυνση των τοξινών. Καθαρίζει τα υγρά γύρω από τα κύτταρα, απομακρύνει τα απόβλητα και εκκενώνει κάθε άλλο είδος περιττών ουσιών από αυτά.

⇒ Λεμφικό μασάζ για πρηξίματα, κυτταρίτιδα, φλεγμονές

Ήπαρ:

Αποτελεί τόσο σημαντικό όργανο, για τη λειτουργία του οργανισμού, ώστε πολλοί θεραπευτές ισχυρίζονται ότι οι περισσότερες ασθένειες δεν μπορούν να εμφανιστούν (δηλαδή δεν μπορεί να συμβεί καμία μορφή εκφύλισης κυττάρων) αν το ήπαρ λειτουργεί αποτελεσματικά. Αντιθέτως, η κακή κατάσταση του ήπατος είναι πολύ πιθανό να αποτελεί τη ρίζα των σοβαρότερων προβλημάτων υγείας.

Το ήπαρ διαθέτει πάνω από 500 διαφορετικά μονοπάτια και συστήματα ενζύμων που φιλτράρουν το αίμα μας, αποβάλλουν τις τοξίνες, ρυθμίζουν την ισορροπία των σεξουαλικών ορμονών, των θυρεοειδικών ορμονών, της κορτιζόνης και άλλων φλοιοεπινεφριδικών ορμονών.

⇒ Αποτοξινωτικό τσάι βοτάνων για ήπαρ, νεφρά, πεπτικό

Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε όλες αυτές τις σημαντικές εργασίες που κάνουν τα εκπληκτικά όργανα, του σώματός μας;  Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας τα παρακάτω: 

Άσκηση

Η άσκηση λειτουργεί σε τόσα πολλά επίπεδα για να βοηθήσει το σύστημα αποτοξίνωσης. Αυξάνει την αναπνευστική ταχύτητα για να καθαρίσει την οξύτητα του αίματος, σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο για να απελευθερώσετε τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα από το σώμα και διεγείρει το λεμφικό σύστημα για να καθαρίσει τις τοξίνες από τα κύτταρα μας. Καταπληκτικό, έτσι;

   

Σάουνα / Ατμόλουτρο

Η σάουνα αυξάνει την κυκλοφορία και το οξυγόνο στα κύτταρα, τους ανοιχτούς πόρους του δέρματος που επιτρέπουν την εξάλειψη των τοξινών μέσω του ιδρώτα, παρέχουν μυϊκή χαλάρωση και παρέχουν γενική χαλάρωση μυαλού / σώματος.

Νερό

Το πόσιμο άφθονο νερό θα βοηθήσει τους νεφρούς σας να ξεπλύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας και να βοηθήσουν το λεμφικό σας σύστημα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.


Διαλογισμός

Διαθέστε χρόνο για τον εαυτό σας και εντάξτε καθημερινά ολιστικές θεραπείες και ασκήσεις. Η γιόγκα, ο διαλογισμός, το Qi Gong, καθώς και οι ασκήσεις συνειδητής αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τις τοξικές σκέψεις που μπορεί να έχετε για τον εαυτό σας πιο ξεκάθαρες, γειωμένες και ειρηνικές.

Θρέψη

Το πόσο καλά φροντίζετε τον εαυτό σας διατροφικά. επηρεάζει πόσο καλά λειτουργεί το σώμα σας, ειδικά το ήπαρ και το πεπτικό σύστημα. Μειώνοντας τα τρόφιμα που ερεθίζουν  το συκώτι σας και αυξάνοντας τα τρόφιμα που θρέφουν το συκώτι σας, θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε το καλύτερο!

Tρόφιμα που «καθαρίζουν» το ήπαρ

♦ Σκόρδο

Ακόμη και σε μικρή ποσότητα, μπορεί να ενεργοποιήσει ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες. Επιπλέον, περιέχει φυσικές ουσίες που συντελούν στον καθαρισμό του συκωτιού.

♦ Γκρέιπφρουτ

Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, βελτιώνει την διαδικασία φυσικού καθαρισμού του ήπατος

 Καρότα και παντζάρια

Είναι γεμάτα φυτικά φλαβονοειδή και β-καροτίνη, που βελτιώνουν την γενικότερη λειτουργία του συκωτιού.

 Πράσινο τσάι

Οι κατεχίνες του βοηθούν το συκώτι να συνεχίσει απρόσκοπτο την λειτουργία του, καθώς αποτελούν φυσικά αντιοξειδωτικά, πολύτιμα για τον οργανισμό.

 Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ωμά, μαγειρεμένα ή σε χυμούς, τα πράσινα λαχανικά διαθέτουν χλωροφύλλη, η οποία «τραβά» τις περιβαλλοντικές τοξίνες από το αίμα και εξουδετερώνει τα βαρέα μέταλλα ή τα χημικά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Τα πικρά λαχανικά: πράσινα πικραλίδα, ραδίκι, μαρούλι, αγκινάρα συμβάλλουν στην τόνωση της πέψης και της λειτουργίας του ήπατος.

 Αβοκάντο

Περιέχει γλουταθειόνη, μια ουσία που καθιστά το αβοκάντο super food και δίνει στο συκώτι την απαραίτητη δύναμη να καταπολεμά τις τοξίνες.

 Μήλα

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη τα κάνει ιδανικούς συμμάχους για τον καθαρισμό και την αποβολή των τοξινών μέσω του πεπτικού συστήματος.

 Ελαιόλαδο

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το λάδι βοηθά στην αποβολή των τοξινών, παρέχοντας στον οργανισμό μας μια «λιπαρή βάση» στην οποία «απορροφώνται» οι τοξίνες για να αποβληθούν.

♦ Σταυρανθή λαχανικά

Η κατανάλωση των παραπάνω λαχανικών συντελεί στην αύξηση παραγωγής ενζύμων στο συκώτι, τα οποία βοηθούν με τη σειρά τους στην αποβολή καρκινογόνων και άλλων ουσιών. Περιέχουν όλα τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά και πλούσιες σε θείο ενώσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος.

 Βότανα και μπαχαρικά

Μάραθος, κουρκούμη, κάρδαμο, τζίντζερ, μέντα, δεντρολίβανο και γαϊδουράγκαθο βοηθούν στην απαλότητα του πεπτικού συστήματος, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν το συκώτι σας στην αποτοξίνωση.

 Φυτικές Ίνες

οι σπόροι λιναριού, ο φλοιός σπόρων Ψύλλιου, οι ολόκληροι κόκκοι, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν όλα να δεσμεύουν τις τοξίνες στο πεπτικό σύστημα και να τις εξαλείψουν μέσω του παχέος εντέρου.

 Φάτε …το ουράνιο τόξο

Τα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα όπως οι φράουλες, τα κράνμπερι, τα βατόμουρα, οι πιπεριές , τα καρότα κλπ θα σας δώσουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή που ενισχύουν τη λειτουργία των οργάνων.


 Αποφύγετε

Το αλκοόλ, την καφεΐνη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη, τα τεχνητά αρώματα, τα συντηρητικά και οι κοινές ευαισθησίες τροφίμων (γλουτένη, γαλακτοκομικά, σόγια, καλαμπόκι, φιστίκια) μπορούν να επιβαρύνουν το συκώτι.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές για 2-4 εβδομάδες για να υποστηρίξετε το σώμα σας κατά τη μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη, εξασφαλίζοντας ότι θα αισθανθείτε αναζωογονημένοι και δραστήριοι αυτή τη σεζόν!

πηγή: www.natura nrg.grNatura Nrg #91