Κομπούχα – Kombucha στο μικροσκόπιο

Τι είναι η κομπούχα;

Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα, που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια μαγιάς. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι γνωστή ως scoby (συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς). Τα βακτήρια και οι ζύμες μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αιθανόλη και οξικό οξύ. Το οξικό οξύ είναι αυτό που δίνει στην κομπούχα τη χαρακτηριστική όξινη γεύση της. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο ή να γίνει δεύτερη ζύμωση με φρέσκα ή ξερά φρούτα ή αρωματικά, όπως το τζίντζερ.

Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων, προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν το σώμα από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα φυσιολογικό παραπροϊόν κατά τη λειτουργία της αναπνευστικής αλυσίδας των μιτοχονδρίων των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν ενοχοποιηθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες ότι συμβάλλουν στη γήρανση, στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον καρκίνο, στην φθορά του ανοσοποιητικού συστήματος και στις εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Η φυσιολογική λειτουργία των αντιοξειδωτικών είναι να εμποδίσει την καταστροφή των συστατικών του κυττάρου που συμβαίνει όταν αυτά αντιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες. Το τσάι, ειδικά το πράσινο τσάι, είναι πλούσιο σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Βάσει ερευνών έχει αποδειχθεί  ότι ο χρόνος ζύμωσης αυξάνει τις  αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κομπούχα, έως και 80%.  και αυτό δείχνει ότι το εν λόγω ποτό έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σας ενδιαφέρει επίσης ⇒ Γιατί τα προβιοτικά είναι τόσο σημαντικά για τις γυναίκες;

Η κομπούχα περιέχει βιταμίνες και μέταλλα;

Από βιταμίνες, περιέχει όλες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12, που τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Περιέχει ακόμα και βιταμίνη C, που είναι γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση και τα οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το οξικό οξύ, που θεωρείται αντισηπτικό και αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, το γλυκουρονικό οξύ, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, το βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων, τα αμινοξέα, που είναι δομικά συστατικά των πρωτεϊνών και από τα οποία παράγονται ζωτικής σημασίας ένζυμα και άλλα, εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μας, οργανικά οξέα.

Οφέλη

euerethisto-entero

Η κομπούχα είναι προβιοτικό ρόφημα και βοηθάει στην προστασία της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου αποτρέποντας την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών. Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος.

Το τσάι που έχει υποστεί ζύμωση είναι σε θέση να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή ενεργοποιεί και ενισχύει το μεταβολισμό μέσω της ανάπτυξης ευεργετικών βακτηρίων.

Aυτά τα ευεργετικά βακτήρια είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, επειδή το σώμα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βλαβερά βακτήρια. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, τόσο καλύτερα το σώμα θα είναι εσωτερικά και εξωτερικά. Επίσης:

  • Ρυθμίζει και εξισορροπεί τη λειτουργία του ήπατος.
  • Ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.
  • Βοηθά την πέψη, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
  • Βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών.
  • Λειτουργεί γενικά ως θαυμάσιο τονωτικό του οργανισμού.

Αν και γενικότερα υποστηρίζεται ότι είναι επωφελής για διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την υγεία των οστών και τις φλεγμονώδεις ασθένειες, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά στοιχεία που να οδηγούν σε μια επιβεβαιωμένη επιστημονική θεώρηση. Οι περισσότερες από αυτές τις αξιώσεις προέρχονται από μελέτες σε ζώα.

Είναι ασφαλές να κάνεις κομπούχα στο σπίτι;

Δεδομένου ότι η κομπούχα είναι προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, πρέπει να τηρούνται αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση. Για το λόγο αυτό, μην πειραματίζεστε αν δεν έχετε κάποιον έμπειρο να σας καθοδηγεί. Καλύτερα να αγοράσετε κομπούχα από αξιόπιστη πηγή και φροντίστε  να ακολουθήσετε τις οδηγίες αποθήκευσης αντί να την κάνετε στο σπίτι.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η κομπούχα χαρακτηρίζεται ως λειτουργικό τρόφιμο λόγω της ευεργετικής επίδρασής του στην υγεία, ως μέρος μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής, ωστόσο δεν συνιστάται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και σε  παιδιά κάτω των 4 ετών.

Επίσης, έχουν αναφερθεί κάποιες αναφορές ότι η κατανάλωση υπερβολικής δόσης κομπούχα μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες όπως πόνο στο στομάχι, ναυτία και ζάλη. Σ’ αυτή την περίπτως, μειώστε τη δοσολογία ή συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πηγή: www.naturanrg.gr